מוניקה ידלין
הרגלים
מהו הרגל? על פי מילון אבן שושן הרגל הוא מידה שדבקה באדם על ידי חזרה מרובה עליה, טבע שני.
המוח שלנו יוצר זרמים חשמליים בתהליך הנקרא הולכה סינפטית (חשמלית). כאשר אנו חוזרים על ביצוע אותה הפעולה שוב ושוב באותה הדרך,
המוח משתמש באותם תאי עצב ובאותם מסלולים עצביים. הרגל חדש מצריך את המוח לייצר חיווט מחדש של קשרים בין תאי עצב של רשתות הנוירונים. זהו תהליך שלוקח זמן, ויש צורך בחזרה על הפעולה החדשה כדי לבסס את התהליכים העצביים החדשים.
ההרגל הינו תהליך במוח הדומה ללולאה עם שלושה שלבים: 1. גירוי 2. פעולה 3. גמול – מפרישה דופימין
ראשית, יש גירוי כלשהו שמורה למוח שלנו להיכנס למצב אוטומטי ובאיזה הרגל להשתמש. אחר כך מגיעה הפעולה הרוטינית, שיכולה להיות גופנית, שכלית או רגשית, והחלק השלישי הוא הגמול. הגמון הוא זה שעוזר למוח שלנו לחשוב אם את הלולאה המסוימת הזאת כדאי לזכור בעתיד. עם הזמן,ככל שנחזור על תהליך הלולאה בעקבות גירוי, ילך ויעשה אוטומטי יותר ויותר.
אנחנו יכולים לבחור את ההרגלים שלנו כשנולדנו לא היו לנו הרגלים, את ההרגלים שלנו רכשנו לאורך השנים.
אז מה הבעיה? למה קשה לשנות הרגלים?
כי המוח שלנו לא אוהב שינויים – הוא אוהב הרגלים.
ישנן מספר דרכים לשינוי הרגלים 1. יעד – להגדיר מטרה / תוצאה רצויה שתהיה הגמול לאחר השינוי. לדוגמא: אם אפסיק לאכול נוטלה בכפית לפני השינה אז אוכל להיות פחות היפרית לפני השינה, כתוצאה מהגדרת המטרה והטמעת דרך הדמיון בתת המודע נוכל לקשר בין הגירוי של ההרגל לחוויה נעימה וחיובית. 2. הקשר שלילי או דוחה – קישור בין ההרגל השלילי לגירוי דמיוני לא נעים לדוגמא: לדמיין כסיסת ציפורנים כשחרור תולעים דוקרניות. כתוצאה מכך ההרגל הופך למשהו שאינו מושך ואף דוחה. 3. הרגל חלופי – בחירת הרגל שיחליף את ההרגל הישן אך יענה על אותו צורך.
מאחר שמאחורי כל התנהות / הרגל עומד משהו חיובי, כלומר מענה לצורך שלנו. לדוגמא: אם סיגריה לפני השינה נותנת פסק זמן ותחושת רגיעה אז אוכל לבחור לעשות משהו אחר חיובי שיענה על אותו צורך.